Ana akeh istilah industri sing bisa diurutake ing manufaktur. Jelajahi glosarium kanggo definisi cepet saka istilah lan akronim sing asring digunakake.

A
B
C
D
E
F
G
H
I
J
K
L
M
N
O
P
R
S
T
U
V
W
A
ACIS

Format file komputer standar kanggo ngganti data CAD, biasane saka program AutoCAD. ACIS minangka akronim sing asline minangka "Sistem Andy, Charles lan Ian."


Manufaktur aditif, cetakan 3D

Umumé digunakake ganti, manufaktur aditif (3D printing) nyakup model CAD utawa pindai obyek sing direproduksi, lapisan demi lapisan, minangka obyek fisik telung dimensi. Stereolithography, sinering laser selektif, model deposition sing nyawiji lan sintering laser logam langsung minangka sawetara proses aditif sing umume digunakake.


A-Sisih

Kadhangkala diarani "growong," iku separo cetakan sing biasane nggawe bagian njaba bagean kosmetik. Sisih A biasane ora duwe bagean sing obah.


Bolongan aksial

Iki minangka bolongan sing sejajar karo poros revolusi bagean sing diuripake, nanging ora kudu konsentrik.

B
Barel

Komponen mesin cetak injeksi ing endi pelet resin dilebur, dikompres lan disuntikake menyang sistem runner cetakan.


Blasting Manik

Nggunakake abrasive ing jeblugan udara bertekanan kanggo nggawe tekstur permukaan ing sisih kasebut.


Bevel

Uga dikenal kanthi sebutan "chamfer", iki sudhut sing dipotong kanthi rata.


Blush

Kekarepan kosmetik sing digawe ing endi resin disuntikake menyang bagean, biasane katon minangka perubahan warna ing bagean sing wis rampung ing situs gerbang kasebut.


Bos

Fitur stud sing diunggahake sing digunakake kanggo ngencengi utawa ndhukung fitur bagean liyane sing liwat.


Alat Bridge

Cetakan sementara utawa interim digawe kanggo nggawe bagean produksi nganti cetakan produksi kanthi volume dhuwur wis siyap.


Sisih B

Kadhangkala diarani "inti," minangka separo cetakan ing endi ejector, kamera aksi sisih lan komponen kompleks liyane. Ing bagean kosmetik, sisih B biasane nggawe bagian njero bagean.


Mbangun platform

Dhasar dhukungan ing mesin aditif sing dibangun bagean. Ukuran bagean maksimum saka bagean gumantung karo ukuran platform mesin sing dibangun. Kaping pirang-pirang platform pambangun bakal nyedhiyakake macem-macem bagean saka macem-macem géomètri.


Bumpoff

Fitur ing cetakan kanthi undercut. Kanggo ngetokake bagean kasebut, kudu ditekuk utawa diubengi underpass.

C
CAD

Desain sing dibantu komputer.


Cam

Bagéyan cetakan sing disurung nalika cetakan ditutup, nggunakake slide sing bisa diaktifake cam. Biasane, tumindak sampingan digunakake kanggo ngrampungake trabasan, utawa kadhangkala ngidini tembok njaba ora ana ing tembok. Nalika cetakan dibukak, tumindak sisih ditarik saka sisih kasebut, saengga bagean kasebut bakal dibuwang. Uga diarani "aksi sampingan."


Growong

Kekosongan antarane sisih A lan sisih B sing diisi kanggo nggawe bagean cetakan injeksi. Sisih A cetakan uga sok diarani growong.


Chamfer

Uga dikenal kanthi sebutan "bevel", iki sudhut sing dipotong kanthi rata.


Pasukan Clamp

Kekuwatan sing dibutuhake kanggo nutup cetakan supaya resin ora bisa uwal nalika injeksi. Diukur kanthi ton, kaya ing "kita duwe pers 700 ton."


Pin kontur

Pucuk ejector kanthi ujung sing dibentuk supaya cocog karo permukaan miring ing sisih kasebut.


Inti

Sebagian cetakan sing mlebu ing njero growong kanggo mbentuk interior bagean sing kosong. Cores biasane ditemokake ing sisih B cetakan, mula, sisih B asring diarani inti.


Pin inti

Elemen tetep ing cetakan sing nggawe kekosongan ing bagean kasebut. Asring luwih gampang masang pin inti minangka elemen sing kapisah lan ditambahake ing sisih A utawa sisih B yen dibutuhake. Pin inti baja kadang digunakake ing cetakan aluminium kanggo nggawe intine sing lancip lancip sing bisa uga rapuh yen dimesin saka cetakan aluminium sing akeh.


Inti-growong

Istilah sing digunakake kanggo nggambarake cetakan sing digawe dening pasangan cetakan sisi A lan sisih B.


Wektu siklus

Wektu sing dibutuhake kanggo nggawe siji bagean kalebu nutup cetakan, injeksi resin, solidifikasi bagean, bukaan cetakan lan cetakan bagean kasebut.

D
Sinteran laser logam langsung (DMLS)

DMLS nggunakake sistem laser serat sing dipasang ing permukaan bubuk logam atom, ngelas bubuk dadi padhet. Sawise saben lapisan, agul-agul nambah lapisan bubuk lan mbaleni proses nganti bagean logam pungkasan dibentuk.


Arah narik

Arah cetakan permukaan bakal obah nalika lagi adoh saka permukaan sisih, nalika cetakan mbukak utawa nalika bagean kasebut metu.


Draf

Taper ditrapake ing pasuryan bagean sing ngalangi supaya ora padha karo gerakan bukaan cetakan. Iki supaya bagean ora rusak amarga scraping amarga bagean kasebut dibuwang metu saka cetakan.


Pangatusan plastik

Akeh plastik sing nyedhot banyu lan kudu dikeringake sadurunge nyetak injeksi kanggo njamin kosmetik lan karakteristik material sing apik.


Durometer

Ukuran atose materi. Iki diukur kanthi skala angka wiwit ngisor (luwih alus) nganti luwih dhuwur (luwih angel).

E
Gerbang Edge

Bukaan didadekake siji karo garis pemisahan cetakan sing resin mili menyang rongga. Gerbang pinggiran biasane dilebokake ing pinggir sisih njaba.


EDM

Mesin debit listrik. Cara nggawe cetakan sing bisa nggawe iga sing luwih dhuwur, luwih tipis tinimbang panggilingan, teks ing sisih ndhuwur iga lan sudhut njaba kothak ing bagean.


Ejeksi

Tahap pungkasan proses cetakan injeksi ing endi bagean sing wis rampung di-push saka cetakan nggunakake pin utawa mekanisme liyane.


Pin Ejector

Pin sing dipasang ing sisih B cetakan sing nyuda bagian cetakan nalika bagean wis adhem cekap.


Elongation nalika istirahat

Pira materi sing bisa digawe dowo utawa deformasi sadurunge rusak. Properti LSR iki ngidini sawetara bagean sing angel ditarik kanthi cetakan. Contone, LR 3003/50 duwe perpanjangan nalika regane 480 persen.


Pabrik pungkasan

Alat nglereni sing digunakake kanggo mesin cetakan.


ESD

Lepas statis elektro. Efek listrik sing mbutuhake tameng ing sawetara aplikasi. Sawetara biji plastik khusus konduktif listrik utawa dissipative lan mbantu nyegah ESD.

F
Kulawarga cetakan

Cetakan ing endi luwih saka siji rongga dipotong dadi cetakan, supaya pirang-pirang bagean digawe saka bahan sing padha dibentuk sajrone siklus. Biasane, saben rongga mbentuk nomer bagean sing beda. Deleng uga "cetakan multi-growong."


Isi

Pasuryan sudhut mlengkung ing endi iga ketemu tembok, dimaksudake kanggo nambah aliran materi lan ngilangi konsentrasi stres mekanik ing bagean sing wis rampung.


Rampung

Jinis khusus perawatan permukaan sing ditrapake ing sawetara utawa kabeh wajah. Pangobatan iki bisa diwiwiti kanthi rapi, polesan nganti pola kontur banget sing bisa nutupi ketidaksempurnaan permukaan lan nggawe bagian perasaan sing luwih apik utawa luwih apik.


Retardant semangat

Resin sing diformulasikan kanggo nolak kobong


Lampu kilat

Resin sing bocor dadi jurang sing apik ing garis pamisah cetakan kanggo nggawe lapisan tipis plastik utawa karet silikon cair.


Tandha aliran

Indikasi sing bisa ditemokake ing bagean rampung sing nuduhake aliran plastik ing cetakan sadurunge solidifikasi.


Bahan panganan

Resin utawa semprotan cetakan cetakan sing disetujoni kanggo digunakake ing pabrik bagean sing bakal ngubungi panganan ing aplikasi kasebut.


Pemodelan setoran sekring (FDM)

Kanthi FDM, kumparan kawat materi diekstrusi saka sirah cetak dadi lapisan salib sing terus-terusan sing kaku dadi wujud telung dimensi.

G
Gerbang

Istilah umum kanggo bagean cetakan sing resin mlebu ing rongga cetakan.


GF

Kaca-kaca. Iki nuduhake resin kanthi serat kaca sing dicampur. Resin isi kaca luwih kuwat lan kaku tinimbang resin sing ora diisi, nanging uga luwih rapuh.


Gusset

Iga segitiga sing nguatake area kayata tembok menyang lantai utawa boss menyang lantai.

H
Gerbang tip panas

Gerbang khusus sing nyuntikake resin menyang pasuryan ing sisih cetakan. Gerbang jinis iki ora mbutuhake pelari utawa sprue.

I
IGES

Spesifikasi Pertukaran Grafis Awal. Iki minangka format file umum kanggo ijolan data CAD. Protolabs bisa nggunakake file solid utawa permukaan IGES kanggo nggawe bagean cetakan.


Injeksi

Tumindak meksa resin molten menyang cetakan kanggo mbentuk bagean kasebut.


Lebokake

Sebagean cetakan sing dipasang permanen sawise mesin dasar cetakan, utawa sementara ing antarane siklus cetakan.

J
Jetting

Tandhane aliran amarga resin mlebu cetakan kanthi kecepatan dhuwur, biasane kedadeyan ing cedhak gerbang.

K
Garis rajutan

Uga dikenal minangka "garis jahitan" utawa "garis las", lan yen ana pirang-pirang gerbang, "garis lebur." Iki minangka cacat ing bagean nalika aliran bahan pendinginan sing beda-beda ketemu lan gabung maneh, asring nyebabake ikatan lan / utawa garis sing ora katon.

L
Kekandelan lapisan

Kekandelan sing tepat saka siji lapisan aditif sing bisa nganti cilik nganti tipis mikron. Seringkali, bagean bakal ngemot ewonan lapisan.


LIM

Cetakan injeksi cair, yaiku proses sing digunakake kanggo nyetak karet silikon cair.


Perkakas langsung

Tindakan mesin kaya pabrik ing mesin bubut ing endi alat sing muter bisa mbusak materi saka stok. Iki ngidini nggawe fitur kaya flat, alur, slot, lan bolongan aksial utawa radial kanggo digawe ing lathe.


Hinge urip

Bagean plastik sing lancip banget sing digunakake kanggo nyambungake rong bagean lan njaga supaya bisa mbukak lan nutup. Dheweke mbutuhake desain sing ati-ati lan penempatan gerbang. Aplikasi khas bakal dadi ndhuwur lan ngisor kothak.


LSR

Karet silikon cair.

M
Biji medis

Resin sing bisa digunakake kanggo aplikasi medis tartamtu.


Garis las

Kedadeyan nalika ana pirang-pirang gerbang. Iki minangka cacat ing bagean nalika aliran bahan pendinginan sing beda-beda ketemu lan gabung maneh, asring nyebabake ikatan lan / utawa garis sing ora katon.


Aman logam

Pangowahan kanggo desain bagean sing mung mbutuhake ngilangi logam saka cetakan kanggo ngasilake geometri sing dipengini. Biasane sing paling penting yen desain bagean diganti sawise cetakan wis digawe, amarga cetakan kasebut bisa dimodifikasi tinimbang ora dibaleni maneh. Uga diarani "aman baja."


Semprotan cetakan cetakan

Cairan sing ditrapake ing cetakan minangka semprotan kanggo nggampangake nyemprotake bagean saka sisih B. Biasane digunakake nalika bagean kasebut angel dipecat amarga wis tetep ing cetakan.


Cetakan multi-growong

Cetakan ing endi luwih saka siji rongga dipotong dadi cetakan supaya pirang-pirang bagean bisa dibentuk sajrone siklus. Biasane, yen cetakan diarani "multi-rongga," rongga kasebut nomer kabeh padha. Deleng uga "cetakan kulawarga."

N
Wangun net

Bentuk pungkasan sing dipengini bagean; utawa bentuk sing ora mbutuhake operasi mbentuk tambahan sadurunge digunakake.


Nozel

Pas sing tapered ing pucuk tong minyak pen cetakan injeksi ing endi resin mlebu ing sprue.

O
Bolongan sumbu

Iki minangka bolongan sing konsentrik karo poros revolusi bagean sing diuripake. Iku mung bolongan ing pungkasan bagean lan ing tengah.


Kebanjiran

Bahan sing adoh saka bagean kasebut, biasane ing pungkasan ngisi, disambungake karo salib silang sing lancip. Overflow ditambahake kanggo nambah kualitas bagean lan dicopot minangka operasi sekunder.

P

Pengepakan

Praktek nggunakake tekanan sing luwih gedhe nalika nyuntik bagean kanggo meksa plastik menyang cetakan. Iki asring digunakake kanggo pertempuran nglelebke utawa ngisi masalah, nanging uga nambah kemungkinan lampu kilat lan bisa nyebabake bagean kasebut tetep ing cetakan.


Parasolid

Format file kanggo ngganti data CAD.


Bagean A / Bagean B

LSR minangka senyawa rong bagean; komponen kasebut tetep kapisah nganti proses cetakan LSR diwiwiti.


Garis pamisahan

Pinggir bagean sing cetakan kasebut pisah.


Pilihan

Pasang cetakan sing tetep tetep ing sisih sing dibuwang lan kudu ditarik metu saka bagean kasebut lan dilebokake maneh ing cetakan sadurunge siklus sabanjure.


PolyJet

PolyJet minangka proses pencetakan 3D ing endi tetesan photopolymer cair cilik disemprotake saka pirang-pirang jet menyang platform sing dibangun lan diobati ing lapisan sing mbentuk bagean elastomer.


Porositas

Voids sing ora dikarepake kalebu bagean. Porositas bisa nyata ing macem-macem ukuran lan macem-macem sebab. Umume, bagean keropos bakal kurang kuwat tinimbang bagean sing padhet.


Gerbang pos

Gerbang khusus sing nggunakake bolongan sing dilewati pin ejector kanggo nyuntikake resin menyang rongga cetakan. Iki menehi rompi kirim sing biasane kudu dipotong.


Pencet

Mesin cetakan injeksi.

R
Bolongan radial

Iki minangka bolongan sing digawe dening alat langsung sing jejeg karo poros revolusi bagean sing wis diuripake, lan bisa dianggep bolongan sisih. Garis tengah bolongan kasebut ora dibutuhake intersect poros revolusi.


Radius

Pinggir utawa vertex sing wis dibunderaké. Biasane, iki kedadeyan ing geometri bagean minangka asil alami saka proses panggilingan Protolabs. Nalika radius kanthi sengaja ditambahake ing pinggir bagean, diarani fillet.


Ram

Mekanisme hidrolik sing nyurung sekrup maju ing tong lan meksa resin menyang cetakan.


Ngaso

Lekukan ing bagean plastik sing disebabake pengaruh pin ejector.


Resin sing dikuatake

Nuduhake resin dhasar kanthi pangisi sing ditambahake kanggo kekuwatan. Dheweke gampang rentan amarga orientasi serat cenderung ngetutake garis aliran, nyebabake tekanan asimetris. Resin iki biasane luwih angel lan kuwat nanging uga luwih rapuh (kayata, kurang angel).


Resin

Jeneng umum kanggo senyawa kimia sing, nalika disuntik, dadi bagean saka plastik. Kadhangkala mung diarani "plastik."


Resolusi

Tingkat detail sing dicithak ing bagean sing digawe liwat manufaktur aditif. Proses kaya stereolithography lan sinterm langsung laser logam ngidini resolusi luwih apik kanthi fitur paling cilik.


Iga

Fitur kaya tembok sing lancip sejajar karo arah bukaan cetakan, umume ing bagean plastik lan digunakake kanggo nambah dhukungan ing tembok utawa bos.


Pelari

Saluran sing resin ngliwati sprue menyang gerbang. Biasane, pelari padha karo, lan ana ing njero permukaan cetakan.

S
Sekrup

Piranti ing tong sing kompak pelet resin kanggo tekanan lan lebur sadurunge injeksi.


Sinter laser pilihan (SLS)

Sajrone proses SLS, laser CO2 ditarik menyang amben bubuk thermoplastic sing panas, dadi sinter (nyampur) bubuk dadi padhet. Sawise saben lapisan, roller nyelehake lapisan bubuk anyar ing ndhuwur amben lan proses kasebut dibaleni.


Gunting

Kekuwatan ing antarane lapisan resin nalika geser siji utawa sijine ing cetakan. Gesekan sing nyebabake nyebabake sawetara panas resin.


Dijupuk cendhak

Bagean sing ora diisi kanthi resin, nyebabake fitur sing cendhak utawa ilang.


Nyusut

Pangowahan ukuran bagean dadi adhem sajrone proses nyetak. Iki diantisipasi adhedhasar rekomendasi pabrikan materi lan dibangun ing desain cetakan sadurunge digawe.


Shutoff

Fitur sing nggawe bolongan internal liwat bagean kanthi nggawa sisih A lan sisi B, nyegah aliran resin menyang bolongan liwat.


Tumindak sisih

Bagéyan cetakan sing dikencengi nalika cetakan ditutup, nggunakake slide sing bisa diaktifake cam. Biasane, tumindak sisih digunakake kanggo ngrampungake trabasan, utawa kadhangkala ngidini tembok njaba sing ora dicithak. Nalika cetakan dibukak, tumindak sisih ditarik saka sisih kasebut, saengga bagean kasebut bakal disingkirake. Uga diarani "cam."


Tenggelam

Burem utawa distorsi liyane ing lumahing bagean amarga macem-macem area bagean kasebut adhem kanthi tarif sing beda. Iki umume disebabake kekandelan materi sing gedhe banget.


Splay

Garis sing ora ana warna lan katon ing sisih, biasane disebabake kelembapan ing resin.


Semprotan

Tahap pertama ing sistem distribusi resin, ing endi resin mlebu ing cetakan. Sprue kasebut tegak lurus karo pasuryan cetakan lan nggawa resin kanggo pelari, sing biasane ana ing permukaan cetakan.


Pin baja

Pin silinder kanggo format rasio aspek dhuwur, bolongan diameteripun cilik ing bagean kasebut. Pin baja cukup kuwat kanggo ngatasi stres ejeksi lan permukaane cukup lancar kanggo ngeculake kanthi resik saka bagean kasebut tanpa draf.


Aman baja

Uga dikenal minangka "aman logam" (istilah sing disenengi nalika nggarap cetakan aluminium). Iki nuduhake pangowahan kanggo desain bagean sing mung mbutuhake ngilangi logam saka cetakan kanggo ngasilake geometri sing dikarepake. Biasane sing paling penting yen desain bagean diganti sawise cetakan wis digawe, amarga cetakan kasebut bisa dimodifikasi tinimbang ora dibaleni maneh.


LANGKAH

Standar kanggo ijol-ijolan Data Model Produk. Iki minangka format umum kanggo ngganti data CAD.


Stereolithography (SL)

SL nggunakake laser ultraviolet sing fokus ing titik cilik kanggo nggambar ing permukaan resin termoset cair. Nalika ditarik, cairan kasebut dadi padhet. Iki diulang kanthi lancip, bagean-bagean loro-dimensi sing dilapisi kanggo mbentuk bagean telung dimensi sing kompleks.


Tancep

Ana masalah sajrone fase cetakan cetakan, nalika ana bagean sing dipasang ing siji utawa setengah cetakan, saengga angel ngilangi. Iki minangka masalah umum yen bagean kasebut ora dirancang kanthi draf sing cukup.


Garis jahitan

Uga dikenal minangka "garis las" utawa "garis rajutan," lan yen ana pirang-pirang gerbang, "garis lebur." Iki minangka cacat ing bagean nalika aliran bahan pendinginan sing beda-beda ketemu lan gabung maneh, asring nyebabake ikatan lan / utawa garis sing ora katon.


STL

Originally milih "STereoLithography." Iki minangka format umum kanggo ngirim data CAD menyang mesin prototipe kanthi cepet lan ora cocog kanggo nyetak injeksi.


Cetakan sing ditarik terus

Cetakan sing mung nggunakake rong halves kanggo mbentuk rongga sing resin disuntikake. Umume, istilah iki nuduhake cetakan tanpa tumindak utawa fitur khusus liyane sing digunakake kanggo ngrampungake undercuts.

T
Gerbang tab

Bukaan didadekake siji karo garis pemisahan cetakan sing resin mili menyang rongga. Iki uga diarani "gerbang pinggir" lan biasane diselehake ing pinggir njaba bagean kasebut.


Strip Luh

Fitur sing ditambahake ing cetakan sing bakal dicopot saka sisih kasebut sawise nyetak kanggo mbantu nggawe ujung sing asri ing bagean kasebut. Iki asring ditindakake bebarengan karo kebanjiran kanggo ningkatake kualitas bagean pungkasan.


Tekstur

Jinis khusus perawatan permukaan sing ditrapake ing sawetara utawa kabeh wajah. Pangobatan iki bisa diwiwiti kanthi rapi, polesan nganti pola kontur banget sing bisa nutupi ketidaksempurnaan permukaan lan nggawe bagian perasaan sing luwih apik utawa luwih apik.


Gerbang trowongan

Gerbang sing dipotong liwat awak ing sisih sisih cetakan kanggo nggawe gerbang sing ora bakal menehi tandha ing sisih njaba bagean kasebut.


Nguripake

Sajrone proses puteran, stok batang diputer ing mesin bubut nalika alat ditahan ing stok kanggo mbusak bahan lan nggawe bagean silinder.

U
Undercut

Bagéan saka bagean sing mbayangake bagean liyane, nggawe interlock ing antarane bagean lan siji utawa loro saka cetakan cetakan. Tuladhane yaiku bolongan sing jejeg karo arah bukaan cetakan sing bosen ing sisih bagean. Undercut ngalangi bagean kasebut supaya ora dikeluarkan, utawa cetakan ora mbukak, utawa kalorone.

V
Venture

Cilik banget (0,001 nganti 0,005 inci.) Mbukak ing rongga cetakan, biasane ing permukaan tutup utawa liwat trowongan pin ejector, sing digunakake supaya hawa ora bisa ucul saka cetakan nalika resin disuntikake.


Vestige

Sawise nyetak, sistem pelari plastik (utawa ing gerbang pucuk sing panas, plastik cilik) bakal tetep disambungake menyang bagean ing lokasi gerbang / s. Sawise balapan mlayu dipotong (utawa dimple tip panas dipotong), cacat cilik sing diarani "rompi" tetep ana ing sisih kasebut.

W
Tembok

Istilah umum kanggo pasuryan bagean kothong. Konsistensi ketebalan tembok iku penting.


Warp

Mlengkung utawa mlengkung bagean amarga adhem minangka asil saka tekanan amarga bagean liyane bagean kasebut adhem lan nyuda kanthi tarif sing beda. Bagean sing digawe nganggo resin sing diisi uga bisa lunyu amarga cara pangisi salaras sajrone aliran resin. Pengisi asring nyusut kanthi tarif sing beda tinimbang resin matrik, lan serat sing selaras bisa ngenalake tekanan anisotropik.


Garis las

Uga dikenal minangka "garis jahitan" utawa "garis rajutan," lan nalika ana pirang-pirang gerbang, "garis lebur." Iki minangka cacat ing bagean nalika aliran bahan pendinginan sing beda-beda ketemu lan gabung maneh, asring nyebabake ikatan lan / utawa garis sing ora katon.


Wireframe

Jinis model CAD mung kalebu garis lan kurva, ing 2D utawa 3D. Model wirefame ora cocog kanggo nyetak injeksi kanthi cepet.